dinsdag 4 september 2018

Courgettesoepfietsen

Wattes?

Ja, je leest het goed, maar ik snap dat er enige uitleg nodig is. Afgelopen  zaterdag hebben we gecourgettesoepfietst, of is het courgettesoepgefietst? Hoe dan ook, het was geweldig.

Zoals ik al schreef, ik ben nu woonachtig in het Westland, waar het wemelt van de geweldige stalletjes. Er zijn er zoveel dat Marja van der Ende er een manier van leven van heeft gemaakt. Zo is zij al een jaar niet meer in enige supermarkt te vinden geweest. Al haar boodschappen scoort zij bij stalletjes of kleinere plaatselijke specialiteiten winkels. Gelukkig houdt zij deze heerlijke kennis niet voor zichzelf, maar heeft een bloeiende Facebookpagina en een eigen site Fietsen voor mijn eten- Westland. Op haar site zijn zo'n beetje alle stalletjes in kaart gebracht.


Stilzitten is niet haar sterkste kant vertelde ze in het inleidende praatje, en daarom heeft ze in samenwerking met Bezoek Westland de route  in kaart gebracht en is deze geplaatst op Route.nl onder de naam Courgettesoepfietsen





Na het startsein, gegeven door wethouder Karin Zwinkels, die zelf ook gezellig nog een flink stuk mee fietste, zijn we op weg gegaan. Het was de bedoeling dat wij alle ingrediënten voor de courgettesoep onderweg zouden scoren.



Als eerste kwamen wij langs de bakker, alwaar we gelijk brood meenamen.


De volgende stop was  courgettekweker Van Vliet alwaar ons, naast een rondleiding, een smaakvolle verrassing te wachten zou staan. Wie had kunnen vermoeden dat wij getrakteerd werden op een culinair feestje van gele courgettes. Van een gevulde bloem tot courgettecake. Alles even smakelijk bereid door onze gastvrouw Ewa.




Gevulde courgette bloemen, courgettecake, koud en warm courgette groentegerechtje en koude courgettesoep



Daarna snel weer door. Al bleek inmiddels wel dat de groep zich niet zo vlot verplaatste als Marja in de eerste instantie gedacht had. De koffiestop bij de Westlandse druiventuin werd een kleine pitstop,( waar Marja snel iemand belde dat wij iets later zouden komen) om snel door te fietsen naar 
's-Gravezande voor de roomkaas bij Kaasmeester Richard






Uiteraard werden we ook daar weer getrakteerd op een lekker stukje kaas en een uitleg.





En weer door naar Boeregoed, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek en begeleiding biedt om te re-integreren in het arbeidsproces, en gezonde en duurzame voeding produceert voor en door de lokale bevolking. Mooi om te horen en te zien. Hier werden de uien meegenomen. 


Onze volgende stop bracht ons dan toch bij een soort "supermarkt', maar dan een klein beetje anders, nl  Biefit, bij mij al bekend, omdat ik daar nogal eens terecht kom als ik weer wat speciaals moet shoppen voor mijn veganistische familieleden. Daar kregen we nog een flesje Aquadraat. Heerlijk koud water, maar in mijn optiek schiet dit product de doelstelling van Marja een beetje voorbij. Nederland heeft zalig en zeer gezond kraanwater. Ik heb persoonlijk hélémaal niets met flesjes water, hooguit om ze bij te vullen uit de kraan.

Hier heeft Marja ons door een ander weer naar Cafe de Jachthaven laten loodsen, omdat daar nog een fotograaf van het AD op ons stond te wachten. Zelf is ze snel nog de andere spulletjes voor de soep gaan halen. Dat ze gewend is om te fietsen voor haar eten was wel duidelijk, ondanks dat ze nog wat boodschapjes gedaan had, was ze zo'n beetje tegelijkertijd weer bij het cafe. 




Daar aangekomen zijn we snel begonnen met alles wat er gesneden moest worden te snijden, en is de soep snel opgezet. Onder het genot van een drankje hebben we gezellig met elkaar zitten praten, en er werden vooral veel recepten een eet-ideetjes uitgewisseld.



Niet onbelangrijk, de soep was zalig en er was meer dan genoeg. Iedereen kon ook zijn meegebrachte bakje nog vullen, om de volgende dag nogmaals na te genieten van een meer dan geweldige dag!

P.S. 
Mocht je van plan zijn deze geweldige rit ook te doen, zorg voor een portemonneetje met kleingeld (bij de kraampjes kun je meestal alleen met los geld betalen) en voldoende "pakruimte"op je fiets (fietstassen, krat voorop, wat dan ook!). Want je komt zoveel geweldige stalletjes tegen met (h)eerlijke superverse Westlandse producten.



Nog een leuk weetje, het recept van de soep is van Linda Bosman, een goede vriendin van Marja, die zoals zij zegt een (buiten!)gewone moeder is die lekkere soepen kan maken. Samen met haar heeft ze een soepruil bedacht. Ze ruilen soepen met elkaar als ze ze gemaakt hebben en nog wat over hebben.


 Het recept!!

* 2 (gele) courgettes in stukjes
* 2 uien gesnipperd
* 2 tenen knoflook
* 2 eetlepels olijfolie
* 1 liter kippenboullion (of, als je het veganistisch wilt  
    houden kruidenboullion)
* 3 eetlepels groene pesto
* 400 ml melk (of, als je het veganistisch wilt houden 
   sojamelk)
* 2 eetlepels roomkaas (of, als je het veganistisch wilt 
   houden vegan roomkaas)

1 opmerking:

Goede voornemens

Heb je dat ook wel eens? Dat je heel goed weet dat je al een hele poos op het verkeerde pad loopt? Maar dat je te lui/makkelijk bent om er ...